Pengikut

Kerja...Kerja...Kerja...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rasanya hampir sebulan tidak meng'update' blog ni..
ini disebabkan anis tolong family angkat anis jual topup
diorang buka kedai topup dekat Padang Ibu, Guar Perahu.
Oleh kerana anis sudah habis belajar anis pun tolong2 la apa
yang patut sebab anis pun tak ada kerja lagi.
Tapi best jugak la jaga kedai ni sebab macam2 ragam orang
yang datang nak beli topup.
Ada sorang pak cik ni dia bila datang kedai nak topup mesti
dia suka buat kalut dan asyik nak cepat je padahal ada customer lain
juga yang nak topup.
Kadang2 geram jugak tapi nak buat macam mana ia mengajar erti kesabaran.
Anis duduk dekat rumah family angkat, memang duduk dengan diorang
sampai anis dapat kerja tetap.

Juara AF9

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ai semua pasti semua dah tahu kan juara af9
milik HAZAMA ! ! yeahhh
anis memang dah jangka dah yang hazama akan 
jadi juara. Semalam hazama nyanyi lagu
pukau - tomok
cinta teragung - hazama
memang anis suka la dengan lagu cinta teragung tu.
Tempat kedua milik LENA
Tempat ketiga milik FINA
Tempat keempat milik AZRI

Papa pun Hazama Kawtim....

video

ni lirik lagu cinta teragung
lirik lagu ni pun mendalam la..
Memang patut la hazama menang setelah penantian
selama 5 tahun untuk mendapat ilmu
dekat dalam AF ni.
Harap2 selepas ni hazama tidak lupa diri,
bangga diri,jangan lupa daratan, jangan poyo dan lupa asal usul
seperti yang dikatakan oleh Hattan dan Kak Ogy.
Biar lah orang nak kata papa pun dekat
hazama yang penting dia dah tunjukkan bakat dia
yang dia boleh pergi jauh dan jadi artis yang serba boleh.
Rugi dia tak dapat masuk af dulu.

pak lang kawtim


Juara AF9 HAZAMA

~ Pinkystorymory ~

Geram ! ! !

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Bodoh ! bangang ! jebon ! mangkuk !
ni memang anis dah geram ni 
tak pasal2 nanti kuar macam2 ayat pula kat sini..
Semalam anis dengan adik bergaduh ada la 
pasal sesuatu tu tak sangka lak jadi besar
anis memang geram la.
Rasa macam malas dah nak tegur atau cakap
dengan dia biar je anis nak buat
tak tahu je sebab nanti akan menyakitkan hati
saja. Memang la air yang dicincang 
tak kan putus setiap adik beradik pasti akan
ada pergaduhan kan?
tapi tak la sampai nak putuskan pertalian
persaudaraan, anis memang kalau merajuk
lama tapi kalau adik bercakap
dengan anis takkan la anis nak buat
tak tahu lak kan nanti jadi lain pulak.

Anis kalau gaduh dengan dia memang airmata
akan mengalir la sebab dia tu jenis kasar
dan memang kuat melawan
kadang2 anis rasa benci dan meluat dengan
perangai dia tapi dah nama pun
adik beradik kena terima jugak la kan.
Anis pun tak tahu lagi semakin besar perangai makin menjadi2
bila dia nak berubah pun tak tahu la.
Memang akan sakit hati kalau gaduh dengan dia
memang la kadang2 perangai dia O.K kadang2 K.O.


malas nak cakap banyak nanti akan bertambah sakit hati je..

~ Pinkystorymory ~

Kuar Lagi ! ! !

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anis baru balik dari makan kenduri tahlil di rumah
tok pak ngah dekat seberang jaya.
Diorang masak semua makanan mamak
sebab mak mertua mak ngah anak mami.
Jadi memang ramai la mami2 yang datang sebab kami2
je orang melayu..huhu

Rumah Mr G pun dekat2 situ jugak selamat time anis
pergi die belum datang lagi, tapi lepas anis
balik baru die datang dengan tunang die.
Ok jugak la anis tak jumpa dengan die tapi anis sempat
jumpa dengan mak die...huhu
mak die duk tengok je anis, malu memang tak terkata 
la sebab kakak dan adik die pun ada jugak.
Tapi tak pe la anis doakan kebahagiaan die.



pic diambil sebelum sampai..hihi

~ Pinkystorymory ~

Seharian Bersama Tok Ayah dan Mak Tok

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sebenarnya anis tak plan pun nak ikut tok pergi Perak tapi malam tadi tiba2 je tok ajak pergi makan kenduri rumah kawan tok dekat Sitiawan. Disebabkan anis boring duduk dekat rumah sorang2 anis pun ikut la, dari tak buat apa.

Kami bertolak pagi pukul 7 sampai dalam pukul 10 lebey, sesudah sampai Sitiawan tu singgah dekat rumah kawan lama tok sebab kawan tok baru meninggal jadi nak pergi melawat la. Lepas tu singgah pulak dekat rumah Tok Wan Mat Ketam kawan tok jugak, pasal apa nama Mat Ketam anis pun tak tahu la mungkin suka cari ketam kot...hihihi

Ramah jugak la Tok Wan Mat Ketam tu, anis pun dalam malu2 jadi macam dah biasa sebab diorang duk bercerita yang masa kecik2 dia yang duk dukung anis time tok duduk dekat Perak. Tok duk kat Perak lama la jugak, jadi kawan2 tok kat sana ramai la.

Masa balik pulak singgah la kat kedai jual buah2 kat tepi jalan tok beli buah pelam, durian dan rambutan tu pun sebab anis memang dah lama nak makan rambutan. Lagi satu time tok datang penang ni boleh pulak lupa nak bawak rambutan yang tok beli dekat siam jadi untuk tidak menghampakan cucunya ini tok pun beli la...hehehe...tok beli pun sekilo je sebab tak nak lah suruh beli banyak2 kila lagipun tok kata makan je sorang2..hahaha anis apa lagi dapat2 je rambutan tu terus makan la tunggu lagi....


betapa sedapnya dapat makan

Setelah sekian lama hari ni baru anis dapat makan pulut durian sebab anis kan baru baik jadi ni la masanya untuk anis tebus kembali makanan yang anis tak boleh makan time sakit hari tu. Best jugak la keluar dengan tok sebab dah lama tak gurau senda macam tu, duduk dalam kereta asyik duk bergelak je.

Terima kasih tok sebab bawak jalan2 + beli macam2 buah2an

~ Pinkystorymory ~

วัยร้ายไฮสคูล( Wai Rai High School)

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Hari ni entry anis pasal cerita Wai Rai High School..pasti korang pernah kan tengok cite ni dulu ditayangkan kat tv2 kot kalau tak silap. Cite ni pasal geng budak nakal kat satu high school.. diorang suka cari gadoh dengan orang.. paling teruk diorang suke kenakan cikgu yang masuk kelas diorg... sume cikgu yang msuk kelas 6 E ni mesti kena punya... tak kira la cikgu subjek apa... sampai pengetua sekolah diorang pening kepal sebab semua cikgu da takot nak masuk kelas tu... so, sape yang nak ajar diorang???  Ketua geng ni Aon... die ni comel tapi ganas la biasa la.. nama pon ketua gengster kat sekolah... 


Satu hari ada boy cute lagi hensem baru masuk kelas diorang... kira budak baru la senang cita... nama dia Ryu.. Aon dengan Ryu ada selisih faham so asyik gadoh je la bila jumpa... biasala... bila gengster bertemu gengster....


Satu hari.. ada cikgu perempuan baru masuk sekolah tu.. pengetua pun arahkan cikgu tu mengajar kat kelas 6 E.. Nama cikgu tu Cikgu Yani.. ni la satu2nya cikgu yang bertahan dalam kelas tu... cikgu ni tetap sabar walaupun selalu dikenakan oleh anak2 murid...cikgu Yani memikir kan satu idea untuk mengubah perangai budak2 nakal nih... cikgu menubuhkan satu kumpulan muzik kat skolah... cikgu nak amik Ryu jadi guitarist tapi Aon tak suka.. tapi lama2 terpksa terima la jugak...


Hari demi hari Aon dgn Ryu makin rapat.. mula2 diorang anggap kawan satu kelas dan kawan dalam band tapi masing2 mempunyai perasaan satu sama lain...tapi diorang tak penah nak cakap pasal perasaan masing2, ditambah pula nanti dengan kehadiran orang ketiga.
Lepas tu sambungan cerita ni tajuk Freshy High School kot kalau tak salah, kisah tentang diorang dah masuk universiti. Kat sini bertambah konflik la..tapi yang xbestnye bila si hero RYU mati........


ni video lagu yang anis paling suka..



pic2 yang diambil..




RYU


AON


NATALIE




~ Pinkystorymory ~

Zikir Terapi Ajaib Ubat Kegersangan Hati, Roh Insan

Assalamualaikum dan salam sejahtera




ZIKIR mempunyai kedudukan sangat istimewa kerana ibadah ini digalakkan Islam sebagai satu bentuk amal ibadah yang menunjukkan sifat tunduk serta patuh sepenuhnya kepada Allah, disertai pula rasa kasih, reda dan yakin kepada-Nya.
Mukmin yang sentiasa mengamalkan zikir akan dapat merasai kesannya seperti ketenangan jiwa. Firman Allah yang bermaksud:
(Iaitu) orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu tenang dan tenteramlah hati manusia. (Surah Ar-Rad, ayat 28)
Dalam kehidupan, kita sering berdepan pelbagai cabaran dan dugaan sehingga ada ketikanya membawa kepada keresahan jiwa. Justeru, dengan sentiasa mengamalkan ibadah zikir, ia ibarat terapi ajaib yang menyembuhkan keresahan jiwa manusia. Namun, penyerapan roh zikrullah tidak datang kepada pengamalnya jika hati tidak bersama tatkala berzikir. Ketenangan hati orang mukmin terhasil daripada zikrullah adalah hakikat dalaman yang hanya boleh dirasakan oleh hati yang diselaputi kemanisan iman.
Selain itu, mukmin yang sentiasa berzikir akan diberikan ganjaran pahala yang besar. Ini janji Allah dalam firman-Nya yang bermaksud:
“Dan orang lelaki yang menyebut nama Allah sebanyak-banyaknya serta orang perempuan yang menyebut nama Allah sebanyak-banyaknya, Allah menyediakan bagi mereka keampunan dan pahala yang besar.” (Surah al-Ahzaab, ayat 35)
Walaupun zikir amalan yang mudah dilakukan, tetapi menjadi berat untuk dibiasakan. Antara penghalang kepada seseorang untuk membiasakan lidah berzikir ialah disebabkan dosa yang dilakukan.
Apabila daki dosa tertampal pada hati, ia terhijab untuk menggerakkan seseorang berzikir. Faktor lain, seseorang itu dibelenggu sifat mazmumah seperti hasad dengki, suka mengumpat dan sebagainya. Sifat keji seperti ini juga akan menghijab hati untuk berzikir.
Ibnu Taimiyah berkata, keperluan hati terhadap zikir umpama keperluan ikan terhadap air. Cuba bayangkan, bagaimana keadaan ikan jika kita keluarkan dari air.
Al-Imam Syamsuddin Ibnu Qayyim mengatakan: “Sesungguhnya zikir adalah makanan asas bagi hati dan roh, apabila hamba Allah gersang daripada siraman zikir, maka jadilah ia bagaikan tubuh yang terhalang untuk memperoleh makanan asasnya.”
Demikian penting dan tingginya kedudukan zikir kepada seseorang mukmin. Kita seharusnya berpegang kepada prinsip hidup, tidak sempurna hari tanpa zikir. Inilah yang seharusnya kita didik supaya lidah dan hati sentiasa berzikir kepada Allah.
Ibnu Masud ada mengatakan: “Sesungguhnya aku bertasbih beberapa kali itu lebih aku sukai daripada aku menderma beberapa dinar dalam jumlah yang sama di jalan Allah.”
Zikir berkhasiat pula sebagai ubat bagi kekerasan hati.
Dikisahkan bahawa ada seseorang bertanya kepada Hasan al-Basri: “Ya Abu Said, aku ingin mengadu kepada tuan, mengapa hati aku ini menjadi keras begini?”Lantas kata Hasan: “Lunakkanlah hatimu itu dengan zikir.”
Kedudukan tinggi amalan berzikir turut digambarkan dalam kisah seorang bertanya kepada Salman al-Farisi: Amal apakah yang paling utama? Kemudian dijawab Salman: “Tidakkah engkau pernah membaca ayat, Sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (keutamaannya) daripada ibadah yang lain.”(Surah Al-Ankabut ayat 45)
Abdullah bin Masud pernah berkata: “Sesungguhnya sebuah gunung menyeru gunung yang lainnya dengan namanya dan bertanya, apakah hari ini ada orang yang lalui di atasmu dan menyebut Allah (berzikir)? Maka apabila gunung itu menjawab, ya, maka ia akan gembira.”
Demikian juga riwayat yang mengatakan Abdullah bin Abbas pernah berkata: “Tidak ada sebuah lembah yang di atasnya disebut nama Allah kecuali ia akan merasa bangga atas lembah yang berada di sekelilingnya, ia merasa gembira dengan zikir yang diucapkan itu. Kegembiraan itu juga turut dirasai oleh tujuh lapis di bawah lembah itu.”
Begitulah gambaran jelas menunjukkan betapa amalan zikir mempunyai keistimewaan besar yang seharusnya menjadi amalan rebutan setiap mukmin untuk mencapai keredaan Allah dan menikmati ketenangan hidup.

~ Pinkystorymory ~

Cinta Melody


Melody adalah gadis yang cantik dan cerdas. Dia bekerja sebagai supervisor di sebuah perusahaan mie instant/makanan ringan. Melody tinggal bersama nenek (Fatima), ibu (Nissa), tante (Hanny), dan dua sepupu (Agung dan Jelita). Hanny dan Nissa adalah dua menantu Fatima yang tinggal bersama, setelah anak-anak Fatima (Fajri dan Fajar) meninggal secara bersamaan karena kecelakaan. Saat kecelakaan itu, hanya mayat Fajri yang ditemukan sementara mayat Fajar tidak. Hal ini menyebabkan Nissa bersikeras kalau suaminya masih hidup. Nissa selalu marah kalau Fatima ingin membuatkan makam untuk Fajar. Nissa marah dengan dalih bahwa tidak masuk akal membuat makam tanpa ada jasad. Sementara itu Hanny sangat membenci Nissa karena ia merasa bahwa suaminya meninggal karena kelalaian Fajar membawa mobil. Hanny menganggap Nissa adalah janda pembunuh.
Suatu hari, Melody bertemu dengan Elang dan tidak sengaja menabraknya. Terjadilah pertengkaran di antara mereka. Elang sebenarnya anak pemilik perusahaan tempat Melody bekerja. Elang dididik orang tuanya (Anggika dan Bharata) untuk bisa mengatur perusahaan mereka, tetapi harus dari level bawah dulu. Dan Bharata menempatkan Elang sebagai asisten Melody. Betapa terkejutnya mereka berdua ketika menyadari mereka harus bekerja bersama. Pertengkaran dan perdebatan pun akhirnya selalu mewarnai pekerjaan mereka.
Saat tak sengaja bertemu dengan Bharata, Melody terpana karena wajah Bharata mirip sekali dengan Fajar, ayahnya, tapi Melody berusaha menepis semua itu. Padahal Bharata sebenarnya adalah Fajar, yang mengalami amnesia setelah ditolong Anggika dari kecelakaan bertahun-tahun yang lalu. Rahasia yang disimpan ini terusik saat tiba-tiba Bharata mempersoalkan tentang masa lalunya. Anggika cemas, apalagi saat dia selidiki, semua ucapan Bharata keluar setelah dia kenal dengan Melody. Anggika mencari tahu tentang Melody dan keluarganya. Anggika syok karena Melody adalah anak suaminya. Ia berusaha keras menjauhkan Bharata dari Melody. Bahkan saat Elang makin dekat dengan Melody, Anggika makin keras dan menjodohkan Elang dengan Ajeng. Ajeng yang memang mencintai Elang dan membenci Melody senang atas keputusan Anggika, tapi tidak dengan Elang.
Ancaman demi ancaman keluar dari Anggika agar Elang menjauhi Melody karena kalau tidak, Melody akan sengsara. Elang khawatir sehingga dia pun perlahan menjauhi Melody tapi tidak juga mendekati Ajeng. Elang malah tidak sengaja bertemu dengan Jelita, sepupu Melody. Jelita sendiri jadi menyukai Elang dan ia sering mencari kesempatan untuk jalan berdua.
Bagaimana kisah selanjutnya? Akankah cinta Melody pada Elang akan berakhir bahagia? Akankah Melody tahu kalau Bharata adalah ayah kandungnya?

Pasti semua menonton cerita ni kan setiap hari isnin hingga jumaat jam 6.30 petang dan melekat kat depan kaca tv semata2 nak tengok cerita ni...betul tak? tapi bagi anis tak pun anis kurang minat dengan cerita ni walaupun mak dan kakak anis suka sangat tengok cerita ni. Mungkin sebab anis tak follow cerita ni dari awal sebab tu anis tak berapa layan sangat cerita ni. Lagipun pelakon wanita ( melody ) anis tak kenal kalau pelakon lelaki ( elang ) anis kenal..hehehe kalau lelaki kenal saja..... ^_^

~ Pinkystorymory ~

Lagu Raju Chacha- Raju Chacha



Anis minat sangat lagu ni !!!!! hope korang enjoy....

~ Pinkystorymory ~

Raju Chacha

Assalamualaikum da n salam sejahtera

Anis nak bercerita tentang filem yang anis nak sangat tengok sebab anis memang kagum giler dengan cerita ni iaitu Raju Chacha. Mesti korang pun penah tengok kan cerita ni tak silap ditayangkan pada tahun 2000, filem ni merupakan filem termahal di bollywood. Filem ini diarahkan oleh Anil Kapoor, pelakon utama ialah Ajay Devgan, Kajol dan Rishi Kapoor dan 3 orang kanak2 yang anis tahu nama dalam filem ni ialah rohit, Rahul dan Rani. Anis pun tak tahu kenapa anis minat sangat tengok cerita ni, lagu2 dalam cerita ni pun best terutama lagu Raju Chacha dan lagu yang mana kajol nak keluar dari rumah tu tapi budak2 tu halang dia.

Anis kalau dapat tengok cerita ni rasa2 hari2 anis tengok sebab tak jemu bila tengok banyak kali pun. Kalau kat rumah hari2 anis pasang lagu Raju Chacha ni sampai orang yang duduk dekat anis pun bosan sebab asyik dengar berulang kali. Kawan ada download cerita ni tapi sampai part 9 je, dan tu baru suku dari cerita penuh, macam kalau tengok pun tak puas, anis kalau boleh nak tengok cerita tu sampai habis. Anis ada cari sinopsis dari cerita ni

His is a story about three children Rohit, Rahul and Rani who are mischievous but very innocent. Their father Siddhanth Rai (Rishi Kapoor) always remains tense about his children's behavior, as they are alwaysup to mischief and manage to kick their tuition teachers/ governesses out. Siddhanth appoints Anna (Kajol) as their new governess who takes them under control. The children also come to love her. Shekhar (Ajay Devgan) who is a thief, falls in love with Anna. At the time of their marriage, Siddhanth comes to know about Shekhar's reality. Shekhar is handed over to the authorities and gets imprisoned. Siddhanth then gets killed in an accident which has been staged by Vikram Sinha (Govind Namdeo) because they are after the property. Then Shekhar comes back into their life as as their lost Raju Chacha, who ran out of when he was thirteen because of f Siddhanth Rai. Now, is Shekhar really their Raju Chacha? Will he get back the children's property?




Cerita ni memang menyentuh perasaan jugak la anis kalau tengok pasti mengalir airmata. Tengok la rumah dia macam mana, macam2 ada giler ahh kalau anis ada rumah yang macam tu yang macam istana. Tapi time cerita ni rasa2 Kajol dan Ajay dah kawin ke belum anis pun tak pasti, diorang kawin tahun bila ek.....

~ Pinkystorymory ~

Baker King Kim Tak Goo

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini anis nak cerita tentang satu cerita korea yang anis tengok tajuk die baker king ada 30 episod tapi sekarang anis baru habis tengok episod 22. Anis dapat cerita ni pun dari kawan anis die ni memang minat korea jadi kalau ada cerita baru2 die bagi dekat anis la dan anis la yang akan tengok cite2 yang die bagi tu. Baker king ni memang best la banyak konflik keluarga, percintaan dan harta kalau tengok macam nak tengok sampai abis dan tak nak lepas walau satu saat pun..hehe..

Cerita ni sedih sangat sampai anis pun kadang2 feeling abis sampai mengalir airmata. Kat sini ada sinopsis pasal cerita ni. Yang mana minat cerita2 korea ley la download dan tengok cerita ni...

Synopsis
Story begins 12 years prior to when maid Kim Mee-soon gave a birth to a child named, “Tak Goo.” As Kim became pregnant with SAMHWA food cooperation chairman, Goo In Jong’s child, Mr. Goo’s wife, Seoh In Sook forced Kim out of her house.
It is after 12 years that Tak Goo appears again at Mr.Goo’s birthday party to formally announce himself as the leg


itimate son of Mr. Goo. However, due to Seoh’s contempt towards him, he is driven out of the house once more.
It is at this worst moment in life that Tak Goo meets his everlasting mentor, “Pal bong” and his true love, “Yang Mi Seon.”
From then on he finally determines to embrace his new life by becoming the world’s best baker. However, his journey to his goal appears to be tough due to unexpected encounters with his first love and his step brother Gu Ma Jun. So how would his journey end?



Kim Tak Goo (Yoon Shi Yoon)  (23 years old ~ early thirties ]

Although he is the eldest son of Food baking industry legend SAMHWA Enterprise’s President “Goo In Jong”.
He is much hated by his father’s legitimate family as he is the son of Goo In Jong’s mistress despites his talent in baking.
He was eventually dethroned from his rights to succeed his father due to a conspiracy and had to start building up his career again right from the bottom, facing many difficulties and trials.



Shin Yu Kyung (Eugene)

Having grown up poor and living with an alcoholic father, Yu Kyung has always wanted a better life.
She is known as an unreachable goddess to everyone around as she is both ruthless and elegant at the same time.
Although Yu Kyung is in love with Tak Goo due to her ambitions, she got trapped into a loveless marriage after she threw away love in place of getting power.




Goo Ma Jun  (Joo Won)  / Goo In Jong’s second son
He was supposed to be his father’s successor if his half-brother, Tak Goo didn’t appeared.
He is feeling jealous of his brother’s talents and his position.
Ma Jun often have the feeling of wanting to crush his brother which eventually leads him to an unfortunate end.




Goo In Jong (Jeon Gwang Ryul) : SAMHWA Enterprise’s President
A legend in the baking industries.
He chooses his eldest son, Tak Goo as his successor despite the fact that he is his illegitimate son due to his inborn baking talents.
However, his decision causes a rift and hatred between Tak Goo and his other three half-siblings as his wife plots to take back everything that was given to Tak Goo.



Kim Tak Goo’s girlfriend, Yang Mi Seon (Lee Young Ah)

Yang Mi Seon is a Patissier who works along with Tak Goo after his inheritance was taken away from him as both of them are learning their baking skills from her grandfather.
Although she thinks that Tak Goo as her rival at first, she falls in love with Tak Goo due to his nice personality.
Being the complete opposite of Yu Kyung, Mi Seon values her friendship, love and family above anything else and is willing to sacrifice herself for the sake of others. Although her kind virtues eventually captured the heart of Kim Tak Goo, she is also subjected to the bullying of Shin Yu Kyung.




Sweet la diorang ni memang sesuai




Maa Jun kecil, adik dan kakak


Tak Goo kecil...comel kan?

Anis nak sambung tengok cerita ni...bye2
selamat menonton

~ Pinkystorymory ~


Rabun Mata

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Apakah maksud rabun mata?


Cahaya melalui kornea (bahagian lutsinar di mata) dan lensa sebelum jatuh ke atas retina (retina ialah lapisan yang melitupi bahagian belakang mata dan mengandungi urat saraf). Mata perlu membiaskan cahaya supaya imej yang jelas dapat difokuskan ke atas retina. Rabun mata bermaksud mata tidak dapat membiaskan cahaya dengan baik dan ini menyebabkan penglihatan menjadi kabur.

Jenisjenis rabun mata


1. Rabun dekat(myopia)


Ini adalah penyakit rabun mata yang paling lazim di kalangan kanak-kanak dan remaja dan boleh disebabkan oleh keturunan. Kanak-kanak yang rabun dekat memiliki bentuk kornea yang terlalu melengkung atau bola mata yang terlalu panjang. Ini akan menyebabkan cahaya difokuskan ke bahagian hadapan retina dan bukannya ke atas retina seperti yang sepatutnya. Rabun dekat biasanya dapat dikesan ketika kanak-kanak memulakan alam persekolahan, seawal-awalnya ketika berumur 6 tahun. Pada umur remaja (ketika tubuh badan membesar dengan cepat), rabun dekat mungkin akan menjadi lebih serius. Bagaimanapun kadar kerabunan ini akan menjadi lebih stabil pada umur 20-40 tahun.

2. Rabun jauh(hyperopia)


Ini terjadi apabila bentuk kornea kurang melengkung atau bola mata terlalu pendek dan menyebabkan cahaya bertumpu ke bahagian belakang retina. Bayi dan kanakkanak kecil lebih cenderung untuk rabun jauh. Keadaan ini akan menjadi lebih baik apabila mata semakin membesar dan menjadi lebih panjang.

3. Astigmatism


Ini terjadi apabila bentuk kornea tidak sekata dan membiaskan cahaya ke arah yang berlainan. Ia boleh wujud bersama penyakit rabun mata yang lain.

Tanda - tanda rabun mata


Rabun dekat(myopia)


• Objek dekat boleh dilihat dengan jelas tetapi objek jauh menjadi kabur
• Kanak-kanak mungkin akan mengecilkan mata apabila cuba melihat objek yang jauh
• Kanak-kanak sekolah tidak dapat melihat papan hitam dengan jelas
• Kanak-kanak mungkin meletakkan buku dekat ke muka ketika membaca

Rabun jauh(hyperopia)


• Objek dekat menjadi kabur tetapi objek jauh boleh dilihat dengan jelas
• Kanak-kanak mengalami masalah ketika membaca atau menulis
• Kanak-kanak mungkin akan mengadu mata menjadi penat setelah membaca selama
beberapa jam
• Kanak-kanak dengan rabun jauh juga boleh juling

Astigmatism


• Objek dekat dan jauh kelihatan tidak sempurna dan kabur.
• Kanak-kanak akan mengadu mata menjadi penat dan sakit kepala
• Penglihatan yang kabur ini mungkin lebih cenderung dalam arah yang tertentu sahaja
• Kanak-kanak biasanya boleh melihat garisan menegak lebih jelas dari garisan
melintang, atau kadangkala sebaliknya


Selain kabur penglihatan, apakah masalah lain yang mungkin timbul?


• Mata merasa penat dan sakit kepala
• Isu keselamatan : contohnya, apabila menunggang basikal, kanak-kanak yang
mempunyai masalah rabun mata yang serius boleh membahayakan dirinya dan orang
lain
• Tidak dapat hidup seperti kanak-kanak normal dan mungkin menjejaskan kualiti
hidup
• Rabun dekat yang terlalu serius akan meningkatkan risiko retina tercerai dari
bahagian mata (retinal detachment) dan ini boleh menyebabkan buta.

Apakah rawatan yang ada?


• Cermin mata atau kanta lekap adalah rawatan biasa untuk masalah ini
• Kanak-kanak lebih sesuai menggunakan cermin mata
• Kanak-kanak yang lebih besar mungkin boleh menggunakan kanta lekap jika mereka
boleh memakai dan menanggalkannya dengan baik. Mereka juga harus menanggalkan
dan mencuci kanta lekap mengikut saranan doktor.
• Pembedahan untuk membetulkan rabun mata tidak digalakkan untuk kanak-kanak
kerana mereka masih membesar.

Anis juga merupakan salah seorang yang memakai cermin mata anis mengalami masalah silau dan rabun jauh. Jadi korang rabun yang mana satu?


Jangan lupa pakai cermin mata ye..

~ Pinkystorymory ~

Kenduri Kawin

Assalamualaikum dan salam sejahtera



Sudah beberapa hari anis tidak meng'update' blog ni jadi rasa rindu pulak jari2 ni nak menaip..hihi 
baru2 ni anis pergi kenduri kawin anak kawan mak, kami duduk kat sana selama 3 hari sebab mak nak pergi tolong2 tambahan pula mak yang jadi tukang masak pengantin dan masakan mak ialah masakan thailand yang tak pernah orang masak. First time anis tengok pengantin makan dengan berselera dan sampai tambah2 lagi bila makan anis dengan mak jadi hairan terus gelak2 sebab pengantin ni tak rasa malu pulak dan makan pun tak cover2.

Ok kat sini anis nak cerita yang rumah kawan mak dekat kepala batas dan yang anis tak sangka belakang rumah ada sawah padi dan first time jugak anis turun ke sawah seperti gambar dekat atas. Anis dah lama nak masuk sawah ni tapi kawasan rumah anis mana la nak ada kat kampung pun tak ada, jadi anis dengan mak curi2 masa untuk pergi tangkap gambar...hihi memang best la dengan angin sepoi2 bahasa, udara nyaman dan segar. Tapi anis dengan mak sempat tangkap gambar sikit je sebab hari nak hujan lagipun anis mana ley kena hujan takut nanti jadi parut lak. 

Family mak cik semua baik2 dan peramah anis senang la bergaul dengan diorang walaupun kebanyakkannya orang tua2..hihi kalau yang muda pun dah kawin. Ada jugak cerita lawak, mak cik ni ada 4 orang anak yang 2 dah kawin dan tinggal yang lagi 2 lelaki, boleh pulak mak cik tu nak jodohkan anis dengan anak last die..ish2 tak patut2....buat malu anis je...hehe tapi yang tu semua gurau2 je bila mak kata biar anis keja dulu baru ley kawin.,..hahhaha

Tapi kan anis bukannya selesa sangat tidur kat rumah kampung ni dan bukannya anis ni berlagak atau nak kutuk tapi kan malam2 nyamuk punya la banyak sampai anis dengan mak tak boleh tidur sampai ke pagi. Tapi hari kedua anis tidur selamat mak cik tu beli spray nyamuk jadi anis pun spray la banyak2 kali dan anis boleh la tidur dengan nyenyaknya...hehhee anis tak kisah nak tidur kat mana2 cuma anis tak tahan bila nyamuk banyak hingga menyebabkan anis tak boleh nak tidur.

Ok la banyak pula anis membebel jadi anis nak korang tengok la gambar2 yang anis tangkap ni.






~ Pinkystorymory ~

Aimman Haristh Sudah Bersekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anis nak bagi tahu yang sepupu anis Aimman Haristh sudah bersekolah tadika walaupun baru berusia 4 tahun. Aiman ni da pandai cakap dan cakap pun lancar je, mulut dye pun ley tahan kadang2 suka kutuk kita2 ni..hehehe mulut mengalahkan orang dewasa. Dye mula bersekolah hari rabu lepas.

Kalau tak mak ngah nak hantar aiman sekolah cina tapi disebabkan bayaran yang agak mahal jadi mak ngah pun  ambil keputusan bagi aiman sekolah di sekolah melayu. Dye memang excited sangat nak pergi sekolah, kalau tak pagi2 dye selalu bangun pukul 10 tapi sebab nak kena pi sekolah dye kena bangun pukul 7..hihi biar dye rasakan..

Aiman bangun awal???wahh macam tak caya je sebab dye bangun pagi dengan senangnya dan tak meragam pula mungkin sebab seronok nak pi sekolah tu...Dye sekolah di tadika anggerik biru di Perda, mak ngah yang hantar dan ambik balik pukul 12. Mak ngah lepas ambik aiman kat sekolah memang mak ngah terus datang rumah mak. Anis apa lagi kalau dye datang mesti la anis akan tanya dye macam2.

Anis : Aiman pi sekolah tak?
Aiman : Aiman tak pi sekolah la anyah
Anis : Napa aiman tak pi sekola? aiman tipu anyah ek..
Aiman : Hehe..aiman tipu anyah...aiman pi sekolah lah..apa la anyah ni
Anis : Pandai aiman tipu anyah ek....dosa tau tipu2 ni
Aiman : Aiman saja ja tipu anyah..

Amboi2 aiman ni pandai da ek tipu2 ni saja2 betul..hehe budak2 zaman sekarang dah pandai dah tipu2 ni.... Dengar aiman cerita pasal sekolah dye memang best la sebab dengar dye berceloteh tak henti2..

Aiman : Anyah nak taw dak cikgu aiman gemuk lepas tu pakai cat dekat mata ( hihi maksud dye tu eyeshadow )
Anis : yaka? cikgu aiman garang x
Aiman : garang..tadi dye suruh aiman keluar kelas lepas tu suruh main dekat luar sebab aiman bising...
Anis : tu la sapa suruh aiman bising
Aiman : ha la anyah aiman bising la....

apa2 je la aiman janji aiman rajin pi sekolah ok..jangan nak malas2...tadi pun mak ngah kata yang aiman malas pi sekolah dan buat alasan kata kaki sakit tak ley jalan...hahaha pandai betul aiman ni buat alasan.




Ni la budak nakal + suka buat bising

~ Pinkystorymory ~

Esok Hari Busy

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Malam ni nak pergi rumah kawan mak dan anis tidur sana 
3 hari 2 malam sebab hari ahad kenduri anak kawan mak
jadi esok mesti dah sibuk dan anis tak ada masa nak
update blog ataupun nak online.
Walaupun parut di muka masih ada dan rasa malu
pulak nak pergi tapi disebabkan anis kenal dengan
kawan mak tu anis terpaksa pergi jugak la.
sekian.

Like KPOP ! ! !

Assalamualaikum dan semoga dirahmati selalu

entry anis kali ni berkenaan dengan KPOP 
apa itu KPOP? KPOP ni mesti ramai yang dah tahu
kan iaitu korea pop..
anis pun memang minat la dengan artis2 KPOP ni
sebab artis2 dye semua comey2 dan hensem2 belaka..hihi
lagu2 diorang memang best la dan tarian yang mereka
tarikan pun best...
Cerita2 korea pun best kalau korang nak tahu korang
tengok la dekat channel 391 KBS WORLD 
kat situ memang tayang cite korea la yang anis suka tengok ialah



Music Bank


Babyface Beauty


2 Day 1 Night


Boy Over Flower


Happy Together


Let's Go Dream Team


Oh My School


Smile Again

ini antara beberapa cerita yang anis suka tengok
macam2 cerita lagi yang kita boleh tengok dekat
KBS WORLD ni...
semua pasal cerita korea, lagu2 korea ataupun permainan yang
artis2 korea sertai....
memang layan habis la dekat channel 391 ni...
tapi kalau korang nak layan lagu2 korea
korang boleh tengok dekat channel 705 HITZ
pukul 2.30 - 3.30 petang memang diorang tayang lagu2 korea.
Ok la setakat ini saja la entry anis kali ni
mesti ada yang tak minat dengan KPOP ni kan
tapi nak buat macam mana kan hak masing2 untuk meminati sesuatu.

~ Pinkystorymory ~

Sila Support jugak ye

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai semua apa khabar? sihat x? macam mana hari ini?
aktiviti apa yang korang buat?
mesti ada yang kerja, belajar dan yang asyik berblogger je kan.
Anis ada nak bagi tahu sesuatu iaitu...jeng..jeng..
sebenarnya kakak anis pun baru je buat blog dan disebabkan
anis ada blog dia pun teringin nak buat jugak.
Hehehe....nak ikut anis la 2...
dia baru je buat malam tadi dan anis bantu apa2 yang 
patut je..lagipun anis bukan mahir sangat pasal blog ni
jadi harap2 sudi la suport kakak anis ye..
sapa2 yang sudi follow kakak anis ni sila la klik sini Cik Farah




~ Pinkystorymory ~