Pengikut

Moga Berbahagia

Dulu banyak janji2 manis yang ditaburkan
sekarang entah kemana hilangnya janji2 itu semua mungkin
sudah lari bertempiaran.
Wahh ayat tak boley blah....
Bukannya apa cuma hati anis sedikit terguris
disebabkan 'dia' yang dulu penah menjadi
sebahagian di dalam hidup anis.
TApi sekarang sudah tidak lagi, yang mampu anis katakan
semoga dia berbahagia dengan insan yang 
lebih menyayanginya daripada anis.
Walaupun dalam hati terima ketentuan tapi bila anis
tengok kebahagiaan diorang anis jadi cemburu 
dan sakit hati...hahahhaha
macam pelik je walaupun dalam hati da tak suka.

Untuk Kakak

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Dear Kakakku,
Dikesempatan ini angah ingin memohon ampun dan maaf dekat along jika selama ni angah ada terkasar bahasa sehingga mengguris perasaan along. Biasa la adik beradik siapa yang tak pernah bergaduh bermasam muka kan, kita juga tak lari dari melakukannya. Walaupun kita selalu bergaduh tapi sekejap je boleh baik, perangai masing2 memang tak boleh nak dikawal.

Banyak rahsia yang kita simpan sama2
Banyak kenangan kita berdua
Banyak yang telah terjadi dan ia mematangkan kita
Kemana sahaja kita pasti bersama
Kalau gosip2 memang kita no 1..hee

Biarpun kita tak pernah ucap SAYANG tapi angah nak along tahu yang angah sayang sangat2 dekat along dan harap hubungan kita akan sentiasa baik.

Lesen...Lesen

Wahai cik anis,
bila anda mahu pergi ambik lesen haaa
cepat2 lah pergi ambik
Kalau asyik rasa takut je sampai bila2 pun anda
tak akan dapat berbuat apa2.
Lagi cepat anda pergi ambik lagi cepat lah
anda akan mendapat kereta..heee

Dalam hati memang kalau boleh nak pergi ambik sekarang
tapi bila difikir2 asyik rasa takut je sampai nak pergi
ambik pun malas.
Hari2 asyik ditanya soalan yang sama oleh mak
Bila nak p ambik lesen??
Bila nak p ambik lesen??
Cepat la p ambik buat apa nak takut..

Memang la rasa seronok kalau ada lesen dan nak dapat 
kereta pulak tu sapa yang tak mahu kan??
KAlau dah ada lesen nak buat apa pun senang
nak cari keje senang nak kuar jalan2 senang tak payah
nak harapkan orang dah semua boleh buat sendiri.
Semangat...Semangat..

Yakin boleh !!!





Private Number

Anis hairan betul la kenapa PRIVATE NUMBER
ni asyik CALL anis dengan buat 3G
Dah la suka call tengah2 malam menganggu orang nak tidur je.

HAri tu anis tersilap pegi angkat call die tapi anis
tak tengok pun anis biar je henset tu dan
masa tu anis nak tengok la die da letak ke tak rupa2nya die
buat benda yang tak senonoh...bongok betul
Apa lagi anis terus end call
lepas tu die duk call banyak2 kali terus anis tak
angkat dah. Die call tu setakat nak buat benda tu baik tak
payah nak call dan sampai sekarang die duk call anis
tak penah angkat. Geram betul la..
Dah tak da keje lain kot nak buat kalau ye pun 
dah tak tahan KAWIN je la senang leh buat hari2...


  
 

Berubah

Suatu masa dahulu anis memang seorang yang degil, tak dengar cakap, kuat melawan, sembahyang tak penuh dan macam2 lagi la perkara yang anis buat. Tapi sekarang anis sudah banyak berubah mungkin kerana ALLAH da buka pintu anis dan juga disebabkan pengaruh kawan2 jadi anis dapat melakukan perubahan yang amat ketara sekali. Anis sudah Bertudung dan Solat mungkin sebelum ni anis alpa dan mengingkari suruhan ALLAH, tapi sekarang syukur Alhamdulillah anis dapat berubah dengan sendirinya.
Walaupun dulu banyak jugak nasihat2 yang anis terima supaya berubah tapi jenis anis kalau nak berubah biarlah dengan hati yang ikhlas tanpa ada paksaan dari mana2 pihak.
Jiwa semakin tenang
Sifat kurang sabar dapat dikurangkan
Sentiasa fikir positif
Yakin pada diri sendiri

Anis berharap yang perubahan ini akan kekal dan bukan sementara sahaja semoga anis dapat menjauhi segala yang dilarang dan hari2 anis akan bertambah baik.


Cadburry

Lapar CAdbuRrY la pulak
pagi2 ni orang tak berapa nak ada..
Bosan tu tak bosan sangat la sebab boley ONLINE
hahaha....yang tak suka tu bila tiba2 teringin nak makan 
cadburry Roast Almond
mana la nak cari kedai bukannya dekat 
nak pi beli. Tapi nak hilangkan mengidam tu anis makan 
la coki2..hihi Coklat gak tu.

Ada tak sapa2 yang sudi bagi kat anis Cadburry???
kalau sudi anta la kat anis ye...hihi

~ Pinkystorymory ~
 

Mimpi

Semalam anis bermimpi yang anis bekerja dekat sebuah
syarikat ni dan anis jadi
pengurus pemasaran
haaaa kalau la mimpi tu jadi kenyataan mesti best kan..hehehe
Orang kata mimpi mainan tidur nak caya
sangat pun tak boley tapi dalam mimpi tu macam jadi
kenyataan je. Klau la anis dapat
kerja bahagian pemasaran memang anis suka la sebab
kos yang anis ambik pun ada kaitan.
Doa2kan lah ye mOga2 anis dapat kerja yang baik.. 

Keseorangan

Hari ni anis duduk kat kedai sorang2 la..
K.awin demam dan tak ley la datang kedai
tadi pun ayah k.awin dan abang dia 
datang tunggu kejap sebab yela takut anis jadi pape
kan anis duk sorang2.
Selamat la hari ni tak bapa ada orang sangat
jadi anis tak berapa rasa takut la tambahan ley pulak update 
BLOG..hehehhee sempat lagi tau

^_*

~ Pinkystorymory ~
 

Syukur Sangat2 ! ! !

Sebenarnya anis terkejut bila tadi abah anis gi ambik anis
kat rumah k.awin dan masa sampai kat rumah
ayah bagi tahu yang hari rabu malam
time abah nak balik kerja abah terjatuh kat dalam lubang.
Kan dah malam dan abah tak perasan yang
dekat tu ada lubang dan apa lagi abah terjatuh la dan 
mOtOr terbalik atas abah.
Time tu pun dah pukul 11 macam tu tapi selamat la ada kawan2 abah
yang tolong dan lubang tu tak dalam sangat
dan abah kata la kalau la lubang tu dalam mesti abah
dah MATI, tapi syukur kehadrat ilahi
kerana ALLAH masih sayangkan dan masih lindungi abah.
Semoga abah sentiasa dilindungi dan dijauhi dari kecelakaan
dan panjangkanlah umur abah !!

Tapi masa jatuh tu abah tak bagi tahu anis pun..
Anis pun marah lah abah kenapa tak bagi tahu
tapi abah kata saja tak nak bagi tahu sebab abah
tak jadi apa2.

Alhamdulillah abah tak jadi apa2....

~ Pinkystorymory ~

HURT

Anis kecewa dan sedey sangat dengan 'M' sebab 'AT'..
Hari tu anis duduk kat rumah 'M' dan malam tu ada la
cakap2 sikit pastu kak ada cakap sesuatu pasal 'AT' 
ni yang mana anis tak berapa suka cara 'AT'.

Oleh kerana 'M' tak dapat nak terima
anis ber'gaduh' mulut dengan 'M'. Bukan bermaksud anis tak suka
tetapi anis cuma tak suka satu je cara dia tu.
Disebabkan itu anis dan 'M' tak bercakap.
Di sini memang anis nak bagi tahu yang kenapa sekarang bila cakap
benda yang tak puas hati pasal 'AT' je mesti 'M'
akan bantah dan bangkang dan seolah2
tak kisah tentang kami dan hanya nak menangkan 
'AT' je. Anis sakit hati sangat sejak2 dah ada pertalian ni
'M' asyik salahkan kami je bila kami cakap pasal 'AT'.

Tak kan 'M' tak dapat nak baca apa yang kami fikrkan
dan apa yang kami harapkan.
Anis sekarang terima 'AT' seadanya cuma anis belum
dapat nak bergaul mesra dengan 'AT'.
Walaupun 'AT' cuba nak ambik hati kami, tapi kadang2 ia tak menjadi
dan menyebabkan kami tidak berkomunikasi.
Memang anis rasa bersalah dan berdosa tapi anis ni pulak jenis 
keras hati dan susah nak mintak maaf
walaupun anis tahu yang itu salah anis dan anis perlu mengungkapkan
perkataan MAAF.

Salah ke kalau anis menegur?
Salah ke kalau anis luahkan ketidakpuasan hati?
Salah ke??

Anis tahu anis bersalah
Anis tahu anis berdosa
Anis tahu anis tak dapat menerima

Maafkan anis kalau anis bersalah
Maafkan anis kalau anis berkasar
Maafkan anis kalau anis menyakiti
Maafkan anis andai mengguris perasaan

Tetapi mengertilah bahawa anis tidak bermaksud dan terniat 
pun nak bertengkar dan berlawan.
Tetapi perkara yang berlalu tak dapat diundurkan kembali
kerana ia sudah pun terjadi.

MAAFKAN ANIS !_!

~ Pinkystorymory ~

Tak ku Sangka Tak ku Duga

Sebelum ni anis pernah praktikal kat satu kilang ni
anis praktikal dengan budak USM sekali
tapi diorang kerja bahagian lain la.
Baru2 ni salah seorang daripada diorang ni nama dia
Amalina Omar dan dia pun tiba2 je
bukak FB kak anis dan dia tengok la gambar family anis
dan time tu dia tengok dengan family dia,
tiba2 dia mesej anis dekat FB 
dia tanya la nama mak ayah anis pastu anis pun bagi tau lah
dan dia kata la yang mak ayah dia kenal mak ayah anis.
Kesimpulannya, mak ayah anis dan mak ayah dia SEPUPU
dan anis dengan dia kira DUA PUPU la...huhu
Tak sangka pulak yang kami ni ada sangkut paut dah la pernah praktikal
sama2 lagipun sebelum ni memang anis tak pernah 
jumpa dengan family dia jadi macam secara kebetulan pulak.

Jadi ayah pun bagi tahu yang anis ni pangkat kakak, jadi dia
kena panggil kat anis kakak la...hahaa
kelakar pulak....

~ Pinkystorymory ~

Baju...Baju

Hari ni anis nak cerita tentang baju
baru2 ni anis pegi umah ayah dan anis pun kemas2
lah umah ayah tu.
Anis tengok la baju yang tak pakai tu banyak
sangat yang pelik macam mana lah baju tu jadi sebanyak
tu sampai 5 plastik sampah.
Hahaha tu pun campur dengan baju adik dan ayah sekali
baju adik tu memang dah tak muat sebab
dia tu semakin besar dan bukan kecik baju tu ley la
dah kecik..hehehe
Baju2 anis pun ada yang tak muat dan ada yang 
tak nak pakai dah
lagi pun baju2 tu nak sedekah kat kawan2 mak
yang memang dari dulu family anis bagi
pakaian yang tak dipakai tapi
pakaian yang elok lagi la.
Kalau nak buang pun rugi jadi baik bagi kat orang yang
tak berkemampuan...
Semoga ini dapat membantu mereka sekeluarga..


~ Pinkystorymory ~




hOliday

Agaknya bila lah anis dapat bawak
family pegi holiday..
Tapi with my Own mOney.
Mesti kita akan happy kan bila
bawak family pegi bercuti
guna pulak tu duit kita sendiri hasil dari
titik peluh kita.
Selama ni asyik guna duit mak ayah je
sekarang ni sudah tiba untuk 
mak ayah merasa duit kita pulak...
Lepas habis belajar ni anis kena fokus untuk
cari kerja pulak dan anis berharap
yang anis akan mendapat pekerjaan yang dapat
menjamin masa depan dan dapat membantu
mak ayah dari segi kewangan.
Biarlah duit anis berhabis kerana family
dan jangan berhabis dengan benda yang bukan2.
Anis teringin sangat suatu hari nanti impian anis
akan terlaksana dan termakbul..AMIN

Need sOmeOne

Sunyi kan bile tak de teman?
tu buat yang tak de pasangan la macam anis
ni...heee
bukannye ape sekali sekala teringin
gak nak bermanja2, berkongsi cerita,
bergurau senda, keluar sama2..
Anis pun tak tahu kenape menjak dua menjak
ni anis jadi jeles bile tengok
pasangan kapel ni
geram pun ada, meluat pun ada
hahhaha macam2 la anis ni.
Bukan anis ni desprate nak sangat ada
Boyfren cuma perasaan nak 
tu ada la jugak..
Benci...Benci..Benci...
bila perasaan jeles ni wujud.
Anis macam dah serik pun ada nak berkapel
ni..yla kebanyakkannya semua mengecewakan
hati anis je. Bukan anis
nak kata yang lelaki ni tak guna
cuma sestengah je, lagipun kita kena jugak
pandai memilih, buatnya silap pilih
tak ke Rosak..

Bila lah anis nak jumpa dengan pasangan
hidup anis ni...sambil2 tu nak berangan cikit la..hee

ciNciN

Baru2 ni anis konvo
dan time beratur anis nampak la kat jari
husna ada 2 cincin sebelah dan kanan
anis dengan slamber dengan muka tak malu
mintak kat una satu cincin

Dia pun tak kisah dan terus bagi kat
anis cincin yang dia pakai tu
anis ingat nanti nak bagi balik la dekat dia
tapi macam mana anis boleh terlupa.

Time balik rumah baru anis ingat 
dan anis mesej la kata 
yang cincin anis terlupa nak bagi
lepas tu dia kata nanti la bagi kalau
jumpa atau nak ambik terus pun tak pa

Anis segan la nak simpan lama2 dekat anis
lagi pun tu cincin dia kan...
yang penting cincin dia tu hari2 anis pakai
hehehhee
bila buang rasa lain pulak..

hahhaa macam la cincin ni BOYFRIEND 
yang bagi.....

Anis seyesly kalau pakai cincin
memang sayang nak buang..
jadi anis akan jaga cincin ni baik2 
sehingga anis bagi balik dekat una..

Biar cincin ni jadi ingatan anis
dekat una yeee...hihihi
Sayang Una...^_*

SaLam TakziAh


Anis nak ucapkan salam takziah buat
Azewan sekeluarga diatas pemergiaan ayahanda
tercinta ke Rahmatullah semalam.
Anis pun baru tahu pasal ni dari adik beliau.
Kematian ayahandanya jugak secara mengejut semasa 
ayahandanya bermain sepak takraw.
Azewan yang belajar dekat Polimas segera pulang ke rumah
apabila dikhabarkan berita tersebut.
Dia tak sempat nak berjumpa dengan ayahandanya buat
kali terakhir.
Anis bila dapat tahu jugak rasa sedih dan anis
berharap dia dan keluarganya tabah dan sabar
dalam menghadapi semua ini.
Banyakkan sedekah al-fatihah dan berdoa agar
rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan
dikalangan orang2 yang beriman.
AL - FATIHAH

Cemburu !!!

Tetibe je anis rase jeles dengan pasangan yang kapel
aishhh tak masuk akal langsung.
Yla sudah masuk tahun kedua anis tidak terikat
dengan mana2 lelaki. Bukannya
 tidak suka tetapi anis rasa malas nak ada hubungan
dengan lelaki kalau setakat kawan
tu boleh la bila nak lebih2 ni jadi malas nak layan pulak.
Tapi bila tengok orang lain berkepit atau berpegangan
tangan dengan pasangan masing2 anis rasa CEMBURU
macam sweet je diorang.
Anis tahu yang anis tak boleh nak terikat dengan
mana2 lelaki tapi mungkin suatu hari
nanti pintu hati anis akan terbuka untuk menerima
cinta dari seorang lelaki.
Kalau boleh biarlah lelaki tersebut terus menjadi
suami anis tanpa perlu KAPEL2...huhu
Bercinta lepas kawin lebih manis...
hahahha Sooo Sweeetttt
 LOL

~ Pinkystorymory ~

kOmbO...kOmbO...kOnvO

Alhamdulillah....akhirnya dapat jugak anis menggenggam
segulung diplOma....
Bahagia rasanya bila dapat membuat mak ayah bangga
dengan kejayaan anis.
Dalam family anis seorang yang dapat
segulung diploma dan merupakan harapan family.
Anis harap yang anis tak akan sia2kan 
harapan family.
Doakan kejayaan anis ye..
Mudah2an anis dapat mencari pekerjaan yang
baik dan jika ada rezeki lagi
anis akan sambung belajar lagi ke peringkat IJAZAH
insyallah....Doa2kan ye...

08/10/2011
Merupakan tarikh anis berkonvo di Klana Resort, Seremban

Pic2 anis bersama kawan2











Kenangan terindah apabila dapat bersama2 KONVO
lepas ni kita susah dah nak berjumpa
Rindu kenangan kita bersama.

~ Pinkystorymory ~

GelaranKu

Sejak belajar kat kolej ni macam2 gelaran yang anis dapat..
1. Kak chik
2. Pipi
3. Kecik
4. Budak sekolah
5. Penyu
6. ANIS ni mmg panggilan tok anis 

orang first yang memanggil anis kak chik ialah zack @ pak long
tu gelaran yang anis panggil kat dia.
Pipi pulak abg senior entah nama apa anis pun
tak ingat cuma anis tahu nama dia wan, panggilan pipi ni lekat 
sebab da satu hal yang berlaku dan terus dia 
ejek dengan panggil anis PIPI.hehe
Kecik pula abg senior jugak yang panggil nama dia anis panggil
abang apan dengan dia pun anis boleh kenal pun sebab
ada sesuatu hal yang membuatkan anis rapat dengan dia.
Budak Sekolah budak kelas anis yang panggil nama dia 
Zam, anis panggil kat dia gigi tak dak...hihi kelakar kan?
yela anis kan kecik jadi hari2 la dia kata tak pergi sekolah ke?
disebabkan gigi depan die tak de anis panggil la gigi tak dak..
hahaha anis sorang je yang panggil cam tu kat die.
Penyu lak Abg Senior jugak nama dia Dafil dan anis
panggil kat dia Abg BuayA...huhu
entah macam mana terkeluar buaya daaa....
Anis memang sejak dari sekolah rendah lagi orang memang 
panggil nama anis..heee
tapi ada jugak budak pompuan yang panggil anis 
Kak Chik tapi anis tak kisah sebab dah terbiasa
dengan panggilan nama tu..
Bila ingat2 balik rindu la nak dengar orang GELAR nama anis
dengan macam3 nama.. ^_*


rindu sangat2 time ni !!!!

~ Pinkystorymory ~

RINDU


nak dekat 4 bulan kita berpisah dan time konvo la kita
nak berjumpa kembali kan?
tak sabar rasa nak peluk cium korang
hehe...RINDU la...
walau berjauhan kita tetap berhubung kan?
walau lama tak bertemu kita saling rindu merindu kan?
walau jarak memisahkan kita tapi kita tetap seperti dulu kan?

dalam masa 2 hari lagi kita nak jumpa
yeaayyy...yeaayy...
tak sabar jugak nak jumpa orang lain
dak DPP group A
rindu nak masuk kelas
rindu nak gurau same2
rindu nak gosip2
rindu nak gaduh2
arghhh rindu la kat semua
walaupun kita tak serapat dan tiada sefahaman
kita tetap KAWAN kn?
banyak memori kita bersama kan
pergi Langkawi, pergi Cameron Highland
pergi Gunung Stong dan lawatan2 yang pernah kita pergi bersama.

Segala memori kita tetap dalam ingatan
DPP group A  memang best



Miss U aLL !!!!

AINA
HUSNA
ALONG
AYU
AYANG
YAH
SYIFA
IKA

Tak sabar rasanya nak jumpa dengan korang semua
Tak sabar nak bergosip2 dengan korang
Tak sabar nak tangkap gambar banyak2 dengan korang
Tak sabar nak bergelak tawa dengan korang

Banyak betul kenangan kita kan?
Banyak cabaran suka dan duka yang telah kita tempuhi bersama

Korang semua memang spOrting
Korang semua memang kawan the best 
Korang semua memang suka ambil berat diantara satu sama lain

2008 - 2011
3 tahun masa yang lama kita kenal
bukan mudah untuk melupakan korang
walaupun banyak perkara yang menyakitkan 
kita tetap bersama.
Janganlah kita melupakan satu sama lain ye...
Tak sabar nak jumpa time konvo ni..

MISS U ALL ! ! !
MUCH2 LOVE

SemOga BahagiA

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Tiba-tiba jantung berdegup kencang
bila anis buka FB 'si dia' yang kini menjadi sejarah
apabila dia sudah menemui penganti yang baru.
Anis harap semOga mereka bahagia, lagipu anis sudah 
buang dia dalam hati anis
jadi buat apa anis nak cemburu atau sakit hati
kan...?


Senyum melihat kebahagiaan mereka berdua ^_^

Kerja...Kerja...Kerja...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rasanya hampir sebulan tidak meng'update' blog ni..
ini disebabkan anis tolong family angkat anis jual topup
diorang buka kedai topup dekat Padang Ibu, Guar Perahu.
Oleh kerana anis sudah habis belajar anis pun tolong2 la apa
yang patut sebab anis pun tak ada kerja lagi.
Tapi best jugak la jaga kedai ni sebab macam2 ragam orang
yang datang nak beli topup.
Ada sorang pak cik ni dia bila datang kedai nak topup mesti
dia suka buat kalut dan asyik nak cepat je padahal ada customer lain
juga yang nak topup.
Kadang2 geram jugak tapi nak buat macam mana ia mengajar erti kesabaran.
Anis duduk dekat rumah family angkat, memang duduk dengan diorang
sampai anis dapat kerja tetap.

Juara AF9

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ai semua pasti semua dah tahu kan juara af9
milik HAZAMA ! ! yeahhh
anis memang dah jangka dah yang hazama akan 
jadi juara. Semalam hazama nyanyi lagu
pukau - tomok
cinta teragung - hazama
memang anis suka la dengan lagu cinta teragung tu.
Tempat kedua milik LENA
Tempat ketiga milik FINA
Tempat keempat milik AZRI

Papa pun Hazama Kawtim....


ni lirik lagu cinta teragung
lirik lagu ni pun mendalam la..
Memang patut la hazama menang setelah penantian
selama 5 tahun untuk mendapat ilmu
dekat dalam AF ni.
Harap2 selepas ni hazama tidak lupa diri,
bangga diri,jangan lupa daratan, jangan poyo dan lupa asal usul
seperti yang dikatakan oleh Hattan dan Kak Ogy.
Biar lah orang nak kata papa pun dekat
hazama yang penting dia dah tunjukkan bakat dia
yang dia boleh pergi jauh dan jadi artis yang serba boleh.
Rugi dia tak dapat masuk af dulu.

pak lang kawtim


Juara AF9 HAZAMA

~ Pinkystorymory ~

Geram ! ! !

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Bodoh ! bangang ! jebon ! mangkuk !
ni memang anis dah geram ni 
tak pasal2 nanti kuar macam2 ayat pula kat sini..
Semalam anis dengan adik bergaduh ada la 
pasal sesuatu tu tak sangka lak jadi besar
anis memang geram la.
Rasa macam malas dah nak tegur atau cakap
dengan dia biar je anis nak buat
tak tahu je sebab nanti akan menyakitkan hati
saja. Memang la air yang dicincang 
tak kan putus setiap adik beradik pasti akan
ada pergaduhan kan?
tapi tak la sampai nak putuskan pertalian
persaudaraan, anis memang kalau merajuk
lama tapi kalau adik bercakap
dengan anis takkan la anis nak buat
tak tahu lak kan nanti jadi lain pulak.

Anis kalau gaduh dengan dia memang airmata
akan mengalir la sebab dia tu jenis kasar
dan memang kuat melawan
kadang2 anis rasa benci dan meluat dengan
perangai dia tapi dah nama pun
adik beradik kena terima jugak la kan.
Anis pun tak tahu lagi semakin besar perangai makin menjadi2
bila dia nak berubah pun tak tahu la.
Memang akan sakit hati kalau gaduh dengan dia
memang la kadang2 perangai dia O.K kadang2 K.O.


malas nak cakap banyak nanti akan bertambah sakit hati je..

~ Pinkystorymory ~

Kuar Lagi ! ! !

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anis baru balik dari makan kenduri tahlil di rumah
tok pak ngah dekat seberang jaya.
Diorang masak semua makanan mamak
sebab mak mertua mak ngah anak mami.
Jadi memang ramai la mami2 yang datang sebab kami2
je orang melayu..huhu

Rumah Mr G pun dekat2 situ jugak selamat time anis
pergi die belum datang lagi, tapi lepas anis
balik baru die datang dengan tunang die.
Ok jugak la anis tak jumpa dengan die tapi anis sempat
jumpa dengan mak die...huhu
mak die duk tengok je anis, malu memang tak terkata 
la sebab kakak dan adik die pun ada jugak.
Tapi tak pe la anis doakan kebahagiaan die.



pic diambil sebelum sampai..hihi

~ Pinkystorymory ~

Seharian Bersama Tok Ayah dan Mak Tok

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sebenarnya anis tak plan pun nak ikut tok pergi Perak tapi malam tadi tiba2 je tok ajak pergi makan kenduri rumah kawan tok dekat Sitiawan. Disebabkan anis boring duduk dekat rumah sorang2 anis pun ikut la, dari tak buat apa.

Kami bertolak pagi pukul 7 sampai dalam pukul 10 lebey, sesudah sampai Sitiawan tu singgah dekat rumah kawan lama tok sebab kawan tok baru meninggal jadi nak pergi melawat la. Lepas tu singgah pulak dekat rumah Tok Wan Mat Ketam kawan tok jugak, pasal apa nama Mat Ketam anis pun tak tahu la mungkin suka cari ketam kot...hihihi

Ramah jugak la Tok Wan Mat Ketam tu, anis pun dalam malu2 jadi macam dah biasa sebab diorang duk bercerita yang masa kecik2 dia yang duk dukung anis time tok duduk dekat Perak. Tok duk kat Perak lama la jugak, jadi kawan2 tok kat sana ramai la.

Masa balik pulak singgah la kat kedai jual buah2 kat tepi jalan tok beli buah pelam, durian dan rambutan tu pun sebab anis memang dah lama nak makan rambutan. Lagi satu time tok datang penang ni boleh pulak lupa nak bawak rambutan yang tok beli dekat siam jadi untuk tidak menghampakan cucunya ini tok pun beli la...hehehe...tok beli pun sekilo je sebab tak nak lah suruh beli banyak2 kila lagipun tok kata makan je sorang2..hahaha anis apa lagi dapat2 je rambutan tu terus makan la tunggu lagi....


betapa sedapnya dapat makan

Setelah sekian lama hari ni baru anis dapat makan pulut durian sebab anis kan baru baik jadi ni la masanya untuk anis tebus kembali makanan yang anis tak boleh makan time sakit hari tu. Best jugak la keluar dengan tok sebab dah lama tak gurau senda macam tu, duduk dalam kereta asyik duk bergelak je.

Terima kasih tok sebab bawak jalan2 + beli macam2 buah2an

~ Pinkystorymory ~

วัยร้ายไฮสคูล( Wai Rai High School)

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Hari ni entry anis pasal cerita Wai Rai High School..pasti korang pernah kan tengok cite ni dulu ditayangkan kat tv2 kot kalau tak silap. Cite ni pasal geng budak nakal kat satu high school.. diorang suka cari gadoh dengan orang.. paling teruk diorang suke kenakan cikgu yang masuk kelas diorg... sume cikgu yang msuk kelas 6 E ni mesti kena punya... tak kira la cikgu subjek apa... sampai pengetua sekolah diorang pening kepal sebab semua cikgu da takot nak masuk kelas tu... so, sape yang nak ajar diorang???  Ketua geng ni Aon... die ni comel tapi ganas la biasa la.. nama pon ketua gengster kat sekolah... 


Satu hari ada boy cute lagi hensem baru masuk kelas diorang... kira budak baru la senang cita... nama dia Ryu.. Aon dengan Ryu ada selisih faham so asyik gadoh je la bila jumpa... biasala... bila gengster bertemu gengster....


Satu hari.. ada cikgu perempuan baru masuk sekolah tu.. pengetua pun arahkan cikgu tu mengajar kat kelas 6 E.. Nama cikgu tu Cikgu Yani.. ni la satu2nya cikgu yang bertahan dalam kelas tu... cikgu ni tetap sabar walaupun selalu dikenakan oleh anak2 murid...cikgu Yani memikir kan satu idea untuk mengubah perangai budak2 nakal nih... cikgu menubuhkan satu kumpulan muzik kat skolah... cikgu nak amik Ryu jadi guitarist tapi Aon tak suka.. tapi lama2 terpksa terima la jugak...


Hari demi hari Aon dgn Ryu makin rapat.. mula2 diorang anggap kawan satu kelas dan kawan dalam band tapi masing2 mempunyai perasaan satu sama lain...tapi diorang tak penah nak cakap pasal perasaan masing2, ditambah pula nanti dengan kehadiran orang ketiga.
Lepas tu sambungan cerita ni tajuk Freshy High School kot kalau tak salah, kisah tentang diorang dah masuk universiti. Kat sini bertambah konflik la..tapi yang xbestnye bila si hero RYU mati........


ni video lagu yang anis paling suka..



pic2 yang diambil..




RYU


AON


NATALIE




~ Pinkystorymory ~

Zikir Terapi Ajaib Ubat Kegersangan Hati, Roh Insan

Assalamualaikum dan salam sejahtera




ZIKIR mempunyai kedudukan sangat istimewa kerana ibadah ini digalakkan Islam sebagai satu bentuk amal ibadah yang menunjukkan sifat tunduk serta patuh sepenuhnya kepada Allah, disertai pula rasa kasih, reda dan yakin kepada-Nya.
Mukmin yang sentiasa mengamalkan zikir akan dapat merasai kesannya seperti ketenangan jiwa. Firman Allah yang bermaksud:
(Iaitu) orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu tenang dan tenteramlah hati manusia. (Surah Ar-Rad, ayat 28)
Dalam kehidupan, kita sering berdepan pelbagai cabaran dan dugaan sehingga ada ketikanya membawa kepada keresahan jiwa. Justeru, dengan sentiasa mengamalkan ibadah zikir, ia ibarat terapi ajaib yang menyembuhkan keresahan jiwa manusia. Namun, penyerapan roh zikrullah tidak datang kepada pengamalnya jika hati tidak bersama tatkala berzikir. Ketenangan hati orang mukmin terhasil daripada zikrullah adalah hakikat dalaman yang hanya boleh dirasakan oleh hati yang diselaputi kemanisan iman.
Selain itu, mukmin yang sentiasa berzikir akan diberikan ganjaran pahala yang besar. Ini janji Allah dalam firman-Nya yang bermaksud:
“Dan orang lelaki yang menyebut nama Allah sebanyak-banyaknya serta orang perempuan yang menyebut nama Allah sebanyak-banyaknya, Allah menyediakan bagi mereka keampunan dan pahala yang besar.” (Surah al-Ahzaab, ayat 35)
Walaupun zikir amalan yang mudah dilakukan, tetapi menjadi berat untuk dibiasakan. Antara penghalang kepada seseorang untuk membiasakan lidah berzikir ialah disebabkan dosa yang dilakukan.
Apabila daki dosa tertampal pada hati, ia terhijab untuk menggerakkan seseorang berzikir. Faktor lain, seseorang itu dibelenggu sifat mazmumah seperti hasad dengki, suka mengumpat dan sebagainya. Sifat keji seperti ini juga akan menghijab hati untuk berzikir.
Ibnu Taimiyah berkata, keperluan hati terhadap zikir umpama keperluan ikan terhadap air. Cuba bayangkan, bagaimana keadaan ikan jika kita keluarkan dari air.
Al-Imam Syamsuddin Ibnu Qayyim mengatakan: “Sesungguhnya zikir adalah makanan asas bagi hati dan roh, apabila hamba Allah gersang daripada siraman zikir, maka jadilah ia bagaikan tubuh yang terhalang untuk memperoleh makanan asasnya.”
Demikian penting dan tingginya kedudukan zikir kepada seseorang mukmin. Kita seharusnya berpegang kepada prinsip hidup, tidak sempurna hari tanpa zikir. Inilah yang seharusnya kita didik supaya lidah dan hati sentiasa berzikir kepada Allah.
Ibnu Masud ada mengatakan: “Sesungguhnya aku bertasbih beberapa kali itu lebih aku sukai daripada aku menderma beberapa dinar dalam jumlah yang sama di jalan Allah.”
Zikir berkhasiat pula sebagai ubat bagi kekerasan hati.
Dikisahkan bahawa ada seseorang bertanya kepada Hasan al-Basri: “Ya Abu Said, aku ingin mengadu kepada tuan, mengapa hati aku ini menjadi keras begini?”Lantas kata Hasan: “Lunakkanlah hatimu itu dengan zikir.”
Kedudukan tinggi amalan berzikir turut digambarkan dalam kisah seorang bertanya kepada Salman al-Farisi: Amal apakah yang paling utama? Kemudian dijawab Salman: “Tidakkah engkau pernah membaca ayat, Sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (keutamaannya) daripada ibadah yang lain.”(Surah Al-Ankabut ayat 45)
Abdullah bin Masud pernah berkata: “Sesungguhnya sebuah gunung menyeru gunung yang lainnya dengan namanya dan bertanya, apakah hari ini ada orang yang lalui di atasmu dan menyebut Allah (berzikir)? Maka apabila gunung itu menjawab, ya, maka ia akan gembira.”
Demikian juga riwayat yang mengatakan Abdullah bin Abbas pernah berkata: “Tidak ada sebuah lembah yang di atasnya disebut nama Allah kecuali ia akan merasa bangga atas lembah yang berada di sekelilingnya, ia merasa gembira dengan zikir yang diucapkan itu. Kegembiraan itu juga turut dirasai oleh tujuh lapis di bawah lembah itu.”
Begitulah gambaran jelas menunjukkan betapa amalan zikir mempunyai keistimewaan besar yang seharusnya menjadi amalan rebutan setiap mukmin untuk mencapai keredaan Allah dan menikmati ketenangan hidup.

~ Pinkystorymory ~

Cinta Melody


Melody adalah gadis yang cantik dan cerdas. Dia bekerja sebagai supervisor di sebuah perusahaan mie instant/makanan ringan. Melody tinggal bersama nenek (Fatima), ibu (Nissa), tante (Hanny), dan dua sepupu (Agung dan Jelita). Hanny dan Nissa adalah dua menantu Fatima yang tinggal bersama, setelah anak-anak Fatima (Fajri dan Fajar) meninggal secara bersamaan karena kecelakaan. Saat kecelakaan itu, hanya mayat Fajri yang ditemukan sementara mayat Fajar tidak. Hal ini menyebabkan Nissa bersikeras kalau suaminya masih hidup. Nissa selalu marah kalau Fatima ingin membuatkan makam untuk Fajar. Nissa marah dengan dalih bahwa tidak masuk akal membuat makam tanpa ada jasad. Sementara itu Hanny sangat membenci Nissa karena ia merasa bahwa suaminya meninggal karena kelalaian Fajar membawa mobil. Hanny menganggap Nissa adalah janda pembunuh.
Suatu hari, Melody bertemu dengan Elang dan tidak sengaja menabraknya. Terjadilah pertengkaran di antara mereka. Elang sebenarnya anak pemilik perusahaan tempat Melody bekerja. Elang dididik orang tuanya (Anggika dan Bharata) untuk bisa mengatur perusahaan mereka, tetapi harus dari level bawah dulu. Dan Bharata menempatkan Elang sebagai asisten Melody. Betapa terkejutnya mereka berdua ketika menyadari mereka harus bekerja bersama. Pertengkaran dan perdebatan pun akhirnya selalu mewarnai pekerjaan mereka.
Saat tak sengaja bertemu dengan Bharata, Melody terpana karena wajah Bharata mirip sekali dengan Fajar, ayahnya, tapi Melody berusaha menepis semua itu. Padahal Bharata sebenarnya adalah Fajar, yang mengalami amnesia setelah ditolong Anggika dari kecelakaan bertahun-tahun yang lalu. Rahasia yang disimpan ini terusik saat tiba-tiba Bharata mempersoalkan tentang masa lalunya. Anggika cemas, apalagi saat dia selidiki, semua ucapan Bharata keluar setelah dia kenal dengan Melody. Anggika mencari tahu tentang Melody dan keluarganya. Anggika syok karena Melody adalah anak suaminya. Ia berusaha keras menjauhkan Bharata dari Melody. Bahkan saat Elang makin dekat dengan Melody, Anggika makin keras dan menjodohkan Elang dengan Ajeng. Ajeng yang memang mencintai Elang dan membenci Melody senang atas keputusan Anggika, tapi tidak dengan Elang.
Ancaman demi ancaman keluar dari Anggika agar Elang menjauhi Melody karena kalau tidak, Melody akan sengsara. Elang khawatir sehingga dia pun perlahan menjauhi Melody tapi tidak juga mendekati Ajeng. Elang malah tidak sengaja bertemu dengan Jelita, sepupu Melody. Jelita sendiri jadi menyukai Elang dan ia sering mencari kesempatan untuk jalan berdua.
Bagaimana kisah selanjutnya? Akankah cinta Melody pada Elang akan berakhir bahagia? Akankah Melody tahu kalau Bharata adalah ayah kandungnya?

Pasti semua menonton cerita ni kan setiap hari isnin hingga jumaat jam 6.30 petang dan melekat kat depan kaca tv semata2 nak tengok cerita ni...betul tak? tapi bagi anis tak pun anis kurang minat dengan cerita ni walaupun mak dan kakak anis suka sangat tengok cerita ni. Mungkin sebab anis tak follow cerita ni dari awal sebab tu anis tak berapa layan sangat cerita ni. Lagipun pelakon wanita ( melody ) anis tak kenal kalau pelakon lelaki ( elang ) anis kenal..hehehe kalau lelaki kenal saja..... ^_^

~ Pinkystorymory ~

Lagu Raju Chacha- Raju Chacha



Anis minat sangat lagu ni !!!!! hope korang enjoy....

~ Pinkystorymory ~

Raju Chacha

Assalamualaikum da n salam sejahtera

Anis nak bercerita tentang filem yang anis nak sangat tengok sebab anis memang kagum giler dengan cerita ni iaitu Raju Chacha. Mesti korang pun penah tengok kan cerita ni tak silap ditayangkan pada tahun 2000, filem ni merupakan filem termahal di bollywood. Filem ini diarahkan oleh Anil Kapoor, pelakon utama ialah Ajay Devgan, Kajol dan Rishi Kapoor dan 3 orang kanak2 yang anis tahu nama dalam filem ni ialah rohit, Rahul dan Rani. Anis pun tak tahu kenapa anis minat sangat tengok cerita ni, lagu2 dalam cerita ni pun best terutama lagu Raju Chacha dan lagu yang mana kajol nak keluar dari rumah tu tapi budak2 tu halang dia.

Anis kalau dapat tengok cerita ni rasa2 hari2 anis tengok sebab tak jemu bila tengok banyak kali pun. Kalau kat rumah hari2 anis pasang lagu Raju Chacha ni sampai orang yang duduk dekat anis pun bosan sebab asyik dengar berulang kali. Kawan ada download cerita ni tapi sampai part 9 je, dan tu baru suku dari cerita penuh, macam kalau tengok pun tak puas, anis kalau boleh nak tengok cerita tu sampai habis. Anis ada cari sinopsis dari cerita ni

His is a story about three children Rohit, Rahul and Rani who are mischievous but very innocent. Their father Siddhanth Rai (Rishi Kapoor) always remains tense about his children's behavior, as they are alwaysup to mischief and manage to kick their tuition teachers/ governesses out. Siddhanth appoints Anna (Kajol) as their new governess who takes them under control. The children also come to love her. Shekhar (Ajay Devgan) who is a thief, falls in love with Anna. At the time of their marriage, Siddhanth comes to know about Shekhar's reality. Shekhar is handed over to the authorities and gets imprisoned. Siddhanth then gets killed in an accident which has been staged by Vikram Sinha (Govind Namdeo) because they are after the property. Then Shekhar comes back into their life as as their lost Raju Chacha, who ran out of when he was thirteen because of f Siddhanth Rai. Now, is Shekhar really their Raju Chacha? Will he get back the children's property?




Cerita ni memang menyentuh perasaan jugak la anis kalau tengok pasti mengalir airmata. Tengok la rumah dia macam mana, macam2 ada giler ahh kalau anis ada rumah yang macam tu yang macam istana. Tapi time cerita ni rasa2 Kajol dan Ajay dah kawin ke belum anis pun tak pasti, diorang kawin tahun bila ek.....

~ Pinkystorymory ~

Baker King Kim Tak Goo

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini anis nak cerita tentang satu cerita korea yang anis tengok tajuk die baker king ada 30 episod tapi sekarang anis baru habis tengok episod 22. Anis dapat cerita ni pun dari kawan anis die ni memang minat korea jadi kalau ada cerita baru2 die bagi dekat anis la dan anis la yang akan tengok cite2 yang die bagi tu. Baker king ni memang best la banyak konflik keluarga, percintaan dan harta kalau tengok macam nak tengok sampai abis dan tak nak lepas walau satu saat pun..hehe..

Cerita ni sedih sangat sampai anis pun kadang2 feeling abis sampai mengalir airmata. Kat sini ada sinopsis pasal cerita ni. Yang mana minat cerita2 korea ley la download dan tengok cerita ni...

Synopsis
Story begins 12 years prior to when maid Kim Mee-soon gave a birth to a child named, “Tak Goo.” As Kim became pregnant with SAMHWA food cooperation chairman, Goo In Jong’s child, Mr. Goo’s wife, Seoh In Sook forced Kim out of her house.
It is after 12 years that Tak Goo appears again at Mr.Goo’s birthday party to formally announce himself as the leg


itimate son of Mr. Goo. However, due to Seoh’s contempt towards him, he is driven out of the house once more.
It is at this worst moment in life that Tak Goo meets his everlasting mentor, “Pal bong” and his true love, “Yang Mi Seon.”
From then on he finally determines to embrace his new life by becoming the world’s best baker. However, his journey to his goal appears to be tough due to unexpected encounters with his first love and his step brother Gu Ma Jun. So how would his journey end?



Kim Tak Goo (Yoon Shi Yoon)  (23 years old ~ early thirties ]

Although he is the eldest son of Food baking industry legend SAMHWA Enterprise’s President “Goo In Jong”.
He is much hated by his father’s legitimate family as he is the son of Goo In Jong’s mistress despites his talent in baking.
He was eventually dethroned from his rights to succeed his father due to a conspiracy and had to start building up his career again right from the bottom, facing many difficulties and trials.



Shin Yu Kyung (Eugene)

Having grown up poor and living with an alcoholic father, Yu Kyung has always wanted a better life.
She is known as an unreachable goddess to everyone around as she is both ruthless and elegant at the same time.
Although Yu Kyung is in love with Tak Goo due to her ambitions, she got trapped into a loveless marriage after she threw away love in place of getting power.




Goo Ma Jun  (Joo Won)  / Goo In Jong’s second son
He was supposed to be his father’s successor if his half-brother, Tak Goo didn’t appeared.
He is feeling jealous of his brother’s talents and his position.
Ma Jun often have the feeling of wanting to crush his brother which eventually leads him to an unfortunate end.




Goo In Jong (Jeon Gwang Ryul) : SAMHWA Enterprise’s President
A legend in the baking industries.
He chooses his eldest son, Tak Goo as his successor despite the fact that he is his illegitimate son due to his inborn baking talents.
However, his decision causes a rift and hatred between Tak Goo and his other three half-siblings as his wife plots to take back everything that was given to Tak Goo.



Kim Tak Goo’s girlfriend, Yang Mi Seon (Lee Young Ah)

Yang Mi Seon is a Patissier who works along with Tak Goo after his inheritance was taken away from him as both of them are learning their baking skills from her grandfather.
Although she thinks that Tak Goo as her rival at first, she falls in love with Tak Goo due to his nice personality.
Being the complete opposite of Yu Kyung, Mi Seon values her friendship, love and family above anything else and is willing to sacrifice herself for the sake of others. Although her kind virtues eventually captured the heart of Kim Tak Goo, she is also subjected to the bullying of Shin Yu Kyung.




Sweet la diorang ni memang sesuai




Maa Jun kecil, adik dan kakak


Tak Goo kecil...comel kan?

Anis nak sambung tengok cerita ni...bye2
selamat menonton

~ Pinkystorymory ~